Wie ben ik

 

Hans Lodder in 1960 geboren in Schiedam.  Na het doorlopen van het VWO begint hij  met zijn officiersopleiding bij het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Na zijn praktische bedrijfsintroductie aan boord van de mijnenveger Hr. Ms. Naarden, studeert hij af in de richting Internationale Veiligheidsvraagstukken met als afstudeerscriptie de gevolgen van de Israëlische inval in Libanon voor de geopolitiek in het Midden-Oosten.

 

Hans Lodder heeft gedurende zijn carrière bij Defensie diverse operationele commando’s vervuld, drie keer als commandant van een varende eenheid en de laatste keer van een regionaal commando. In  alle vier de commandoperiodes heeft hij ervaring opgedaan met missies en ernstoperaties, waardoor hij een grote ervaring heeft in de bedrijfsvoering van een complexe organisatie met diverse conflicterende belangen en leiderschap onder extreme omstandigheden. Zo is onder zijn commando de bevrijding van het door piraten gekaapte schip Taipan uitgevoerd, waarbij de 15 koppige bemanning ongedeerd werd bevrijd en tien piraten gevangen werden genomen.

 

Naast deze operationele ervaring heeft hij tevens ruime beleidsexpertise opgedaan tijdens verschillende functies op het Departement van Defensie. Tijdens zijn tijd als Directeur Projecten van de Defensie Materieel Organisatie, heeft hij de geplande reorganisatie uitgevoerd. Tijdens deze reorganisatie werd zijn verantwoordelijkheid over de Defensie investeringsprojecten vergroot van initieel de 40 grootste Defensie projecten naar alle 200 investeringsprojecten van Defensie. In deze functie was hij tevens lid van het Steering Committee van NAHEMA voor het multinationale NH90 helikopter project. Daarnaast was hij co-chairman van het OCCAR binationale BOXER project.

 

Lodder beschikt over een grote internationale achtergrond. Via het persoonlijke uitwisselingen programma met de Engelse marine heeft hij van 1994 tot 1997 drie jaar als uitwisselingsofficier bij de Royal Navy gediend. Daar gaf hij instructie aan Command Teams en toekomstige commandanten van de Britse vloot. Daarnaast was hij van 1999 tot 2002 drie jaar gestationeerd op het NATO hoofdkwartier te Brussel waar hij deel uitmaakte van initieel het Kosovo Crises Management Team en na de beëindiging van de operatie in Kosovo van het Strategic Issues Team van de Plans and Policy Division. In 2003 volgde hij een opleiding aan het US Naval War College te Newport Rhode Island, waar hij in 2004 afstudeerde. Zijn laatste functie, van 2014 tot 2017, als Commandant der Zeemacht in de Caraïben en tegelijk directeur van de Kustwacht van het Caribische deel van het Koninkrijk alsmede als een van de drie ondercommandanten (CTG 4.4) van de Counter-Drugs operatie van de US Joint Task Force South, bracht hem zowel in een internationale als multinationale politieke en beleidsomgeving.

 

Sinds augustus 2017 is Lodder met Functioneel Leeftijd Ontslag en heeft hij zijn eigen advies en coaching bureau. Namens de Nederlandse regering is hij met ingang van april 2018 benoemd als kwartiermaker  van de Integriteitskamer van St-Maarten. Hij is vicevoorzitter van het bestuur van de Stichting Medisch-Farmaceutisch Museum “De Griffioen”.

 

Voor zijn optreden bij de bevrijding van MS Taipan heeft hij de Koninklijke onderscheiding de “Admiraal de Ruyter-medaille” ontvangen. Voor zijn functioneren als CTG 4.4 kreeg hij de VS “Legion of Merit’. Hij is tevens ‘Commander’ in de ‘Royal Norwegian Order of Merit’.

Opleidingen:

1972-1978 Rijksscholengemeenschap Schravenlant – VWO

1978-1984 Koninklijk Instituut voor de Marine, officier Zeedienst afstudeerrichting Internationale betrekkingen

1986-1987 Commando Centrale Officier opleiding specialist Onderzeeboot bestrijding

1990- Middel Management Opleiding Koninklijke Marine

1994- Maritime Warfare Course – UK Maritime Warfare School, Southwick UK

1997- Commandanten opleiding KM

2000 – NATO Staff Orientation Course – NATO Staff School, Oberammergau Duitsland

2003-2004 US Naval Command Course- US Naval Warfare College, Newport, Rhode Island,USA

2008 – Leergang Topmanagement Defensie

2013 – Session Européenne des Responsable D’Armement, INHES Institut des Hautes Etudes de Sécurité, Ecole Militaire, Paris

2015 – Coalition Forces Maritime Component Commandant Course – USSOUTHCOM, Miami

 

Talen :

 

Taal Spreken Schrijven Lezen
Nederlands Moedertaal Moedertaal Moedertaal
Engels Uitstekend Uitstekend Uitstekend
Duits Redelijk Matig Redelijk
 

 

 

Artikelen van en over Hans Lodder:

https://www.kvmo.nl/media/k2/attachments/marineblad_nov10_volledig.pdf

http://www.spiegel.de/international/world/caught-red-handed-first-trial-of-somali-pirates-poses-headache-for-germany-a-689745.html

http://www.maritiemnederland.com/techniek-innovatie/papier-is-leuk-maar-je-wilt-ook-iets-tastbaars/item1136

 

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Geverifieerd door ExactMetrics